kaki stalk :)

Friday, April 24, 2009

Tarikh itu....

mlm before final arab, aku menelefon umahku..



" esok, along nak exam arab, doa kat along ek,debarnya,"
"buat yg terbaik, umi tahu along bley buat..along, tok demam panas"
(berdebarnya hati)

...........................................................................................................................................



mlm before paper ILS, spt biasa ak akn call umi ku



"berdebar r umi, along tkut tak igt jer dalil2"
"selawat bnyak2, insyAllah ingat, ni, umi nk btaw, tok masuk wad, ader infection kuman"

(sumpah, mlm tu aku langsung tak baca ils, debaran makin terasa, apa yang kurang?apa yang kosong?)



...............................................................................................................................................................................



malam selepas ILS, mkin terasa lain,
nak baca contract?
lagi r takde mood..
something is missing?
but what it is???
mlm tu , sbelum pkul sbelas,
mataku dah terlelap,
walaupun sebenarnya tak lena
tepat!!!!!!!!!!!!
jam 4 pagi,
niat di hati, nak baca contract..
tapi, lain plak jadinya..
main facebook, bukak blog, tgk citer bong, main game zuma,
mata ni masih lagi tak dapat nak lelapkan lagi,
bermunajat pada illahi pun..
terasa mcm ader kekosongan..
sehinggalah..
830 pagi brulah rsa terlelap...dan akhirnya terbangun pada jam 10pagi..
panggilan telefon mengejutkan aku dr tido yang hmpir lena


"ecah, tok dah takde,"
dugaan hatiku betul..
sebaknya hati..menangis2..meraung2..
aku nak balik.. nak tgk wajah for da last..
tak kisah lah wlaupun tak baca contract..
nak balik2!!!!!!!!!!!!!
orang takkan faham mcm mana perasaan aku time tu
aku dah tak mampu nak stady..
aku nak balik...........
hati aku terkilan klau aku tak balik
aku akan menyesal for da rest of life..
so..
umi yang faham perasaan aku..mencadangkan aku balik..
umi akan carikan tiket untuk aku..
utk make sure smpai for final contract.......
akhirnya, pkul 12 aku ngan kazen2 aku bertolak dr ukm
dgn kelajuan tahap maksima 140-160 km/j ..
tanpa henti..
akhirnya smpai jugak dlm pukul 5 petang...
nsib baik smpat tgk sbelum masuk liang lahad..
meskipun kaki & tanganku melangkah dgn terketar-ketar...
mata yang menahan daripada terus menangis..
hati yang terlalu sebak...
tapi..
aku lega, aku tidak lagi terkilan,
jiwaku lapang, sebab aku dapat melihat buat kali terakhir
sbelum dia pergi selamanya.




hu3, ari ni mcm sedey lagi, tapi dah tak ley nangis.sedey2 sgt2. terasa sangat kehilangan. wlaupun cbe bergelak tawa tp masih lagi terasa sangat lah sedey. Namun begitu, penderitaan tok ku hmpir 10 thn lebih kena stroke akhirnya berakhir jua. Moga dirinya dapat bersemadi dgn tenang.

Akan ku ingat saat2 ku msih kecil dan dirimu yang memanjakan aku dengan kasih sayang, menyuapkan diriku dgn masakan air tangan mu, ajaranmu dan segalanya..

Akan ku ingat jua, disaat dirimu tak mampu berdiri lagi, dan waktu dirimu aku mnjakan dengan apa yang aku mampu, menyuapkanmu, memandikanmu, memakai pakaianmu, menemani mu tidur stiap mlm dn segalanya..
sangat menyayangimu..sangat terasa akan kehilanganmu...
moga drimu bersemadi dgn aman..



hari ini 24-04-09,
dengan rsa sedey yg msih menyelubungi dri,
aku meninggalkan bumi tganu dgn awanan biru yang menemani ksedihanku..
doa semua org termakbul
perjalanan aku dipermudahkan
alhamdulilah..
dapat smpai before paper...dapat mencuba yang terbaik untuk kontrak..
redha dan tawakal padaNYA..





"TIDAK ALLAH CIPTAKAN UJIAN PADA HAMBANYA MELAINKAN DIA MENGETAHUI BAHAWA HAMBANYA MAMPU MENGATASINYA"



11 comments:

Anonymous said...

ak dapat rasa macam mana opah ak meninggal jugak..

ak sgt sayang opah ak..

.beddy. said...

takziah wei..
siyes aq xtaw pon..
:(

nn said...

takziah ye nass. rapatnye kau dgn arwah kn. aku tak rase sgt ber'atok' ni. makcu aku bru lahir atok aku dah takde. aku umur 4taon tokwan aku da meninggal. huu

violet89 said...

to tnpa nama; thanks bb fham

beddy: ak tk inform kt sape2 pun hnya insan2 tertentu je tahu

nn: ak tersgtlah rapat ngan tok ku
wlaupun de agak grang,
ak still igt klu blik skul
ak tak salin bju lagi mesti de mra
pastu sruh g mkn..huhu
sgt2 rndu
last ak jupe de 2bln yg lalu

faizelina osman said...

takziah..
apabila Allah mendatangkan kesedihan dlm hati,percaya lah bahawa Dia akn dtgkan kegembiraan dan hikmah yang kita xkn pernah terpikir ttgnya..segala-gala pujian untuk ALLAH s.w.t..

~FarHa~~ said...

takziah nas.
be strong..
Allah x duga klo ko xmampu..

ira nadhirah said...

nak nanges nye.
teringat arwah nenek aku :'(
huhu.

violet89 said...

thanks kwn2~
luv u all~
be strong!!!

wawa said...

nas, i'm so proud to have a friend like u!

Fatin Faseeha Azmi said...

takziah nas.

seriously.. i'm crying

semoga cabaran ini mejadikan ko lebih kuat.

violet89 said...

i need to be strong!!!
she wud always be in my heart forever~