kaki stalk :)

Monday, May 9, 2011

Attachment itu sangkutan :)

attachment itu sangkutan :)

dulu masa awal-awal sem ke 6 , kena isi form untuk borang attachment atau praktikal bagi pemilihan tempat sama ada di firm ataupun di court. But, in the form, it doesn't state 'attachment' but it was 'sangkutan' . Terasa kelakar dan gelak pun ada, sebab 'sangkutan' macam hanger pun ada gak :p

sekarang dah minggu kedua,doing my attachment di Suriati & Co. apabila ingat balik peristiwa call almost 20 calls untuk dapatkan tempat yang sudi menerima student untuk membuat attachment, terasa sangat terharu dengan the owner of the firm yang sudi menerima saya & kak ada :) 


The owner of the firm, Cik Suriati Che Arifiin , and I used to call her as Cik Sue,graduated from UIAM. My first expression to her, she's young, cun macam stewardess, and quite successful. She has 3 branches, which one in Kuala Ibai, where I'm doing my attachment right now, second in Kerteh and lastly in Gombak. She's specialist in criminal. She's 30 years old and one of the prominent young ladies doing criminal in Terengganu and Kuala Lumpur.

Perkara paling kagum, she said to us . ' Saya kagum dengan u olls, sebab pointer sangat mantap, saya dulu pointer tak semantap macam korang. Purposely saya tak pergi final,sebab nak extend belajar  especially for subject criminal dan sengaja men'failkan ' diri sebab saya nak belajar criminal dengan different lecturers. '

kagum yang amat. sanggup tak extend sebab nak belajar ilmu dengan lain -lain lecturers?

saya jawab tak! tapi Cik Sue jawab Ya! 

the waiting room :)

some of the surroundings , pink & purple match me well . i loike it ;)


Currently, she asked us to help her in handling file dari Hong Leong Islamic Bank yang bernilai 6 juta, dan she gives me file the latest case yang baru difailkan mengenai tertuduh yang disabitkan bersalah di bawah seksyen 12(2) DDA 1952. 

some information: pembuktian dibawah seksyen 12(2) DDA 1952, selain daripada perlu membuktikan mens rea ( knowledge ) dan custody/ control/ possesion dan unless authorised. Most of the cases, tertuduh di sabitkan atas kesalahan traficking drugs under section 39B DDA 1952, dan seandainya pihak pendakwa gagal membuktikan kesalahan traficking, maka mahkamah akan mitigate kesalahan dibawah seksyen 12(2) kerana drug is totally serious wrongfull act and for the public interest ( Loo Choon Fat's case)

Since doing attachment, I keep thinking whether i should pursue study in masters after this or doing my chambering and practice ? May Allah guide to the right way ! amin :) 

every morning, while driving my carpet aladdin, i used to hear to the radio and listening to ustaz Jamnul Azhar's talk :) 

just for sharing,when he tells story about Imam Hasan Al-Basri , and why Imam Hassan Al-Basri keep smiling when he suffered hardship.

'aku senantiasa tersenyum meskipun dalam kesusahan kerana dengan senyuman dapat menghindarkan rasa susah malahan Allah telah menjanjikan rezeki yang telah ditakdirkan untuk aku ' (Imam Hassan Al-Basri )

so heart, keep smiling, kerana senyuman itu comel. nak jadi comel?

 maka tersenyumlah:)

setiap sesuatu dinilai berdasarkan niat, maka , 
perbetullkanlah niat kita kerana Dia inshAllah segalanya dipermudahkan (^_^)


2 comments:

nn said...

menarik. nampak sangat dia kejar ilmu. bukan macam aku yang belajar sebab nak grad je -_-

budakeciQ said...

sme ngan aku, feel tak sbar nak abis belajar, tapi silap one thing ptut kena tuntut ilmu, bukan stakat perlu belajar sbb nk grad n dpt kerja.