kaki stalk :)

Wednesday, November 9, 2011

Puding Laici


Bahan-Bahan

  •  1 paket agar-agar yang sederhana
  •  1 tin susu cair
  •  1 tin laici (diasingkan buah dan air. air simpan )
  •  15 -18 cawan air (sukat pakai mug )
  •  gula 500 gram
  •  tepung kastard 4-5 sudu


Cara-Cara

  • masak 1 paket agar-agar dan air sehingga larut
  • campurkan gula dan tunggu sehingga ia melarut sebati
  • blender tepung kastard dan susu cair
  • kemudian, apabila gula dah larut sepenuhnya masukkan hasil blender tadi
  • kacau dalam 10 minit
  • sejukkan dan tunggu sehingga puding nampak agak-agak macam jeli or keras sikit
  • letakkan air laici , ke dalam puding supaya nampak lebih juicy
  • buah laici boleh di tabur di atas puding, seeloknya dipotong kecil :)
Noted 
  • kalau mahu puding lebih keras dan tak suka soft2 , lebihkan tepung kastard 


Hurm, esok dah khamis. Makk aihh, cepatnya masa berlalu. How i wish to pause the time. Mr Time, tolong jalan slow-slow boleh? Mr UKM, kalau i tak nak balik boleh ? masih banyak agenda belum terlaksana. next mission bubur nasi on dis friday. kalaulah UKM neh sebelah rumah, hari-hari balik sebab nak makan masakan dari rumah .seriously tak tipu :)

No comments: