kaki stalk :)

Saturday, April 23, 2011

Post Mortem Ulat Buku ! bkn ulat bulu :)

Pejam celik -pejam celik , rupanya dah habis 3rd year ! Masa yang berlalu begitu pantas. Oh,baru perasan, next sem dah start final year, and it's gonna be very hectic year . Alhamdulilah, i'm done with my 9 papers. For whatever might happen for future, choosing to say Alhamdulilah ,for the strength given by Him till todays.Taking 2 courses at the same times, it's full of challenging and there's so many things u have to sacrifice. But till todays, I do and always believe, Allah won't put in u situation u won't be able to survive . He won't test u something what we can't bear (2:286).

Rigtto after final the most stressful paper, company, kaki melangkah ke Pesta Buku Antarabangsa KL  bersama dengan girlfriends:)

Kalau orang tanya saya, apa tempat favourite yang paling saya suka ? tanpa ragu, saya cakap, saya paling suka ke kedai buku ! I can spend most of my time di kedai buku, membelek semua buku, tanpa rasa bosan without doubt.

Diperkenalkan dengan buku, sejak masih belajar bertatih lagi. 1st novel yang saya beli guna duit tabung masa darjah 2 , Membilang Harapan. Since daripada itu, duit dikumpul sebab nak beli buku, sampai penuh bookshelves kat rumah dengan buku-buku ! :)

Saya kagum dengan parents yang mencuba didik anak to love readings. It's much better than parents yang put effort untuk anak-anak mereka, minat pada  idola kecil, menyanyi dan menari and whatsoever on. 

Sebab pada saya, anak adalah harta yang paling bernilai, tak mampu dinilai dengan wang. Lahirnya seorang anak  itu suci seperti kain putih dan yang mencorakkannya adalah parents. Antara salah satu amalan yang tidak akan putus meskipun kita dah di alam-barzakh adalah doa anak soleh. Kalau didik anak mengenal idola kecil  n etc, agak-agak bila besar adakah mereka tahu untuk mendoakan parents mereka? Tepuk dada, cuba fikir sendiri, hati anda memang tahu jawapannya!

some of my friends , posted it at facebook and I totally agree with that. Don't blame your children , but check back what u had done to your children.

How do you expect kids to listen to their parents as, Tarzan lives half naked, Cinderella comes back home at midnight, Pinocchio lies all the time, Aladdin is the king of thieves, Batman drives at 320KM/h, Sleeping beauty is lazy and Snow white lives with 7 guys. We shouldn’t be surprised if kids misbehave at times! They get this from their own storybooks.

we did have our own sirah . i wish when i hve my own children , i wanna tell them the history of our islam, the prophets, companions for their bedtime stories:)



Membaca Membuatkan Kita Mengenali Dunia (Rooftop Rant - Hlovate )



p/s: dalam misi merangka agenda 4 bulan honeymoon di rumah di samping attachment student di Suriati & Co, Housegirl yang educated, along yang penuh kasih pada adek -ader terindu , mama yang super penyayang pada anaknya  :)

6 comments:

nn said...

aku pun dulu time kecik-kecik lagi banyak dibelikan buku daripada mainan lain. sayangnya, masa sekolah menengah minat tu hilang. tapi masa form 6 dulu selalu spend time kat library so, minat tu datang balik. cuma this sem gagal cari masa nak membaca. berjaya habiskan satu novel saja.

bestnya pergi book fair kan.

tak habis exam lagi! argh stress.

budakeciQ said...

nn: bookfair abis 1 mei ! after final nnti boleh g :)

farrah_superlife89 said...

assalamualaikum...nie 1st tyme ien masuk blogg nass....^_~...seronok dpt jmpe nas ...x sangka betuL kebetulan yg mengembirakan...dah agak lama kte x jmpe kan...nas x berubah la..kecek comel cam dlu..huhu

::..banyak x beli buku kat sana??

Cikgu AL said...

mst ade jual buku hlovate kan?huhu

budakeciQ said...

ien: hehe. yup! ien makin comel lote ;) hoping jumpa lagi! inshAllah!

cg al: nas ad beli nvel hlovate yang latest, conteng jalanan :)

cikha said...

kaknas comelllll..