kaki stalk :)

Wednesday, November 17, 2010

Jangan Jual Mahal , Kalau Orang Dah Nak Bagi 27.

Suatu hari, abah bertanyakan kepada anak-anaknya . Kalau jual mahal bagi perempuan memanglah perlu tetapi biarlah bertempat. Kalau orang bagi duit RM27 dan duit RM1 free of charge ,mana satu pilihan anda? 

Mestilah yang RM27 kan! Siapa yang menolak tuah itu tersangatlah rugikan!

Analogi yang sangat mudah untuk dikaitkan dengan solat berjemaah. Tetapi ramai di antara kita pada hari ini memilih untuk dapatkan RM1 atau 1 pahala sahaja berbanding dengan RM27 atau 27 pahala.

Kalau solat sendirian hanya mendapatkan 1 pahala sahaja, dengan pelbagai possiblities, tidak khusyuk dalam solat, garu gatai sana sini, agak-agak kita akan dapat full tak 1 pahala?

siapa boleh jamin confirm dapat markah full 1 pahala?

Fadhilat solat berjemaah amat besar sekali berbanding dengan solat bersendirian. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:

Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda). (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Jadi, kawan-kawan, anda mahu yang 27 atau yang 1? pilihlah yang 27, nescaya beruntunglah anda di akhirat kelak.


sebagai tambahan:
  • Diriwayatkan dari Uthman bin Affan r.anhu bahawasanya nabi s.a.w bersabda:   “ Sesiapa yang solat Isyak secara berjemaah akan mendapat pahala seolah-olah bangun separuh malam dan sesiapa yang solat subuh berjemaah akan mendapat pahala bangun sepenuh malam.[ HR Imam Muslim]
  •  sabda rasul s.a.w“ Bergembirah orang yang berjalan dalam gelap untuk ke masjid dengan cahaya yang sempurna pada hari kiamat.” *Solat yang gelap ialah solat Isyak dan subuh*


Kalau dulu, i keep questioning kenapa abah, selalu marah -marah, bagi 'hadiah piyap' dan bagai. Teringat kalau selagi tak dapat nak baca lancar untuk 1 page helaian quran , mesti abah suruh ulang sampai 10 kali. Kadang-kadang masa menjadi kanak-kanak kecil dulu, terasa nak lari dari umah sebab selalu kena marah. Lambat semayang kena marah. Lambat bangun tidur kena berleter.


Tetapi kini saya faham. Betullah kata orang-orang tua, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan. Maksud tangan-tangankan, kita perlu didik anak-anak betul2. Sayangkan anak-anak kita tidak akan biarkan ia tersesat, tetapi kita pimpin anak-anak ke jalan yang betul. Fitrah anak kecil itu suci seperti kain putih yang mencorakkannya ialah ibu dan bapa.


along sayang yang amat umi dan abah :)


Mahu mencari kemurahan dan keberkatan dalam rezeki. klik ini.


salam aidiladha. 11 Zulhijah 1431H.

No comments: